lunedì 1 febbraio 2016

Zupa z soczewicy z pomidorami i szpinakiem

Gęsta, pożywna zupa z soczewicy, kto jeszcze się do niej nie przekonał koniecznie musi spróbować. Ja w zimie robię ją bardzo często, przynajmniej raz na 2 tygodnie. Przepis inspirowany kuchnią włoską, gdzie soczewicę podaje się tradycyjnie  z białą kiełbaską "salsiccią", jednakże  kiełbaski można pominąć i zrobić jako danie wegetariańskie. Ja w przepisie podam obydwie wersje, tak byście mieli wybór.Jeśli nie jesteście wegetarianami polecam choć raz spróbować z dodatkiem kiełbasek - pychota!!!




Składniki na 2 porządne porcje:
ok. 250 g soczewicy (u mnie zielona)
1 cebula
1 gałązka seleru naciowego
1 gałązka rozmarynu
szczypta chilli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka majeranku
1 puszka pomidorów pelati (ok.450g) (polecam Mutti-bardzo gęste i wyraziste w smaku)
2 garście świeżego szpinaku
kilka pomidorków koktailowych (można ewentualnie pominąć,ja dałam,bo akurat miałam)
2 białe, surowe białe kiełbaski wysokiej jakości (kupuje albo w mięsnym albo uważnie czytam etykiety i ile procent mięsa, a ile dodatków :)), w wersji wegetariańskiej kiełbaski ominąć
2-3 łyżki oliwy do podsmażenia warzyw
Krok po kroku:
1.Soczewicę zawsze namaczam wieczorem, dzień wcześniej w dużej ilości wody z łyżeczką sody. Na drugi dzień należy ją bardzo dobrze wypłukać, im lepiej wypłuczecie, najlepiej kilka razy, tym mniej będzie związków odpowiedzialnych za ewentualne wzdęcia.
2.Cebulę, seler drobno posiekać.
3.W garnku rozgrzać odrobinę oleju dodać cebulę, seler i zarumienic. Kiełbaski ponakłuwać widelcem lub nożem i obsmażyć ze wszystkich stron razem z cebulą i selerem oraz rozmarynem. W wersji wegetariańskiej kiełbaski ominąć.
4.Do zarumienionych warzyw i kiełbasek, dodać soczewicę, posiekane pomidory z puszki i zalać wodą do wysokości 2-3 cm więcej niż soczewica. 
5.Doprawić szczyptą chilli, majerankiem i cukrem (by zrównoważyć kwaskowość pomidorów) i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy (ok.20-30 minut),pod koniec dodać sól.
6.Gdy soczewica jest miękka, wyłączyć źródło ciepła i dodać szpinak i jeśli macie ochotę kilka przekrojonych na pół pomidorków koktailowych. Szpinak i pomidorki same się sparzą, nie trzeba już ich gotować razem, dzięki temu zachowają nie tylko smak, ale i cenne witaminy, wystarczy garnek przykryć pokrywką i odczejać 10-15 minut. Po tym czasie podajemy soczewicę w formie zupy lub jak lubią Włosi można dogotować osobno i dodać jakiś mały makaron.
Smacznego!

1 commento: