domenica 21 febbraio 2016

Konfitura - dżem z pomarańczy

Luty, marzec to ostatni moment by zakonserwować cytrusy. Ja mam to szczęście, że mam do nich dostęp jak u nas do jabłek, są wszędzie w każdzm sklepie, na każdym targowisku, włoskie, pachnące i słodkie.
Do konfitury kupiłam odmianę tarocco, nożna użyć też pomarańczy gorzkich, ale ciężko je znaleźć, trzebaby było zamawiać, jak dla mnie za dużo zachodu, a w sumie nutę słodkiej goryczki można osiągnąć dodając skórkę pomarańczową. Wybrałam pomarańcze małe, a co za tym idzie tańsze. Można użyć ekologicznych, ale jeśli są za drogie wystarczy je wyszorować wodą z sodą i octem jabłkowym i opłukać gorącą wodą, zasadowy odczyn sody sprawia, że ewentualne toksyny przylegną właśnie do niej, a ocet ma działanie dezynfekujące. Pomarańcze można do konfitury przygotować w dwojaki sposób, tj. wyfilecikować lub jeśli mamy bardzo dużo pomarańczy do przetworzenia przekręcić je maszynką do mięsa. Przekręcone przez maszynkę będą zawierały więcej białych błonek,a co za tym idzie goryczka będzie mocniej wyczuwalna, można to złagodzić dodając więcej cukru lub sok z cytryny, trzeba poprostu skosztować.
Taki domowy dżem z pomarańczy jest naprawdę obłędny, pachnący i smaczny, czuć prawdziwe pomarańcze, a nie sam cukier, naprawdę polecam wszystkim, choć raz spróbować zrobić samemu. Jest ogromna różnica między sklepową, a domową wersją, niebo a ziemia.



Składniki na 2 -3 średnie  słoiczki (jak ze zdjęcia).
2 kg pomarańczy
250 g cukru ( ilość cukru można zwiększyć, ja osobiście wolę mniej słodkie konfitury)
+ natralna pektyna z 1 kg jabłek*

* naturalny środek żelujący można przygotować samemu w domu używając jabłek, na 1 kg jabłek - 1 litr wody, jabłka kroimy na ósemki razem z pestkami i gniazdami, zalewamy wodą i gotujemy 30-40 minut pod przykryciem, następnie przecedzamy przez sito, gęsta woda jabłkowa przypominająca syrop może zastąpić z powodzeniem żelfixy i takie tam...

Przygotowanie (wersja tradycyjna):
Przygotować naturalną pektynę tak jak napisałam wyżej.
Pomarańcze oczyścić, wyszorować sodą, octem i wypłukać pod gorącą wodą. Z 1/4 pomarańczy odkroić delikatnie skórkę tak by nie było jasnych błonek i posiekać w kosteczkę lub paseczki, odłożyć. Resztę pomarańczy obrać i wyfilecikować pomarańczowy miąższ. Z resztek wycisąć sok.
Fileciki pomarańczy, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy,cukier i wodę z jabłek umieścić w garnku, włączyć gaz i gotować na średnim ogniu aż do  uzyskania gęstości jogurtu czy tężejącej galaretki. Czas to około 1-1,5h.
Naturalną pektynę można ominąć w przepisie, ale wtedy trzeba podlać odrobiną wody lub soku z pomarańczy, może się też wydłużyć się czas smażenia konfitur.
Ja zazwyczaj w tym czasie przygotowuję słoiczki, tzn. myje je i potem wkładam do piekarnika rozgrzanego do 100-u stopni do "sterylizacji" na 30min -1h.
Gotową konfiturę, jeszcze bulgoczącą przełożyć do słoiczków, zakręcić i położyć do góry nogami do wystygnięcia.

Przygotowanie ( wersja ekspresowa dla dużej ilości pomarańczy).
Przygotować naturalną pektynę tak jak napisane wyżej (można dzień wcześniej).
Pomarańcze oczyścić, wyszorować sodą, octem i wypłukać pod gorącą wodą.1/4 pomarańczy zostawić w całości ze skórką, resztę obrać ze skórki. Pomarańcze obrane i w skórce przekręcić przez maszynkę o dużych oczkach.Owocę wraz sokiem i cukrem,pektyną umieścić w garze i smażyć do uzyskania konsystencji jogurtu. Można użyć też ewentualnie żelfiksów ( co wam odpowia).
Gotową konfiturę, jeszcze bulgoczącą przełożyć do wysterylizowanych słoiczków, zakręcić i położyć do góry nogami do wystygnięcia.

Nessun commento:

Posta un commento