venerdì 26 febbraio 2016

Jak zrobić chipsy domowe doskonałe?


Wydawałoby się, że chipsy domowej roboty to nic wielkiego, ot pokroić cienko ziemniaki i usmażyć na złoty kolor, dlaczego więc chipsy nie wychodzą chrupiące jak ze sklepu? Brak im dodatków, ulepszaczy? Co jest nie tak? Jeśli kiedykoliwek próbowałeś/aś robić chipsy domowe i efekt był marny zastosuj się do kilku złotych zasad chipsów idealnych, a efekt będzie zdumiewający. 
Będziesz potrzebować:
ziemniaki
olej do głębokiego smażenia
zimna wodą
sól
ściereczka do osuszenia
ręczniki papierowe
Sekret udanych chipsów:
1. Wybór ziemniaka - nie z każdego ziemniaka wyjdą chipsy, te o białym miąższu wogóle sie nie nadają, najlepsze są żółte i czerwone;
2.Sposób krojenia: pokrój ziemniaka w cienutkie plasterki, mają być prawie, że prześwitujące, grubość max 1 milimetr, inaczej wyjdą ci suche frytki, a o chrupaniu możesz zapomnieć.
3.Usuwanie nadmiaru wody i skrobi z miąższu: pokrojone w plasterki ziemniaki zalej zimną wodą i dodaj łyżkę soli gruboziarnistej, tak przygotowaną solankę wstaw do lodówki na min. 20 h, roztwór soli wyciągnie nadmiar wody z ziemniaków;
3.Smażenie: osusz chipsy na ściereczce z nadmiaru wody, a następnie smaż w dużej ilości oleju rozgrzanego do 180 stopni, nie dodawaj wszystkich plasterków naraz, bo obniży się temperatura oleju,a wtedy ziemniaki wciągną masę tłuszczu i będą miękkie, a nie chrupiące.
4. Nadmiar tłuszczu: osusz chipsy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, jeśli chcesz możesz je również posolić, ale najpierw spróbuj, gdyż chipsy są już słone;
5.Podanie: podawaj od razu, ale można też z powodzeniem przygotować chipsy kilka godzin wcześniej, jeżeli wszystko zrobiłeś/aś wg instrukcji, Twoje chipsy będą doskonałe nawet kilka godzin od smażenia;




Ps. Do chipsów ze zdjęcia użyłam 3 ziemniaki :)
Nie miałam zbytnio czasu na stylizacje, więc zdjęcie proste na czarnym tle,
ale za to nakręciłam krótki filmik, który już ładuje się na mojego facebooka, także za chwileczkę
będziecie mogli obejrzeć jak zrobić chipsy prawie na żywo :)
Smacznego!
Marzena

Nessun commento:

Posta un commento