mercoledì 3 febbraio 2016

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi pomarańczami

Czekolada i pomarańcze  to połączenie stare jak świat, a mnie dziś wzieło na eksperymenty i stwierdziłam , a co tam upiekę sobie :) No i jest :) Ciasto celowo nie jest wysokie, jeśli chcecie żeby było wyższe musicie podwoić składniki na ciasto.

Składniki na ciasto czekoladowe:
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g) 
1 mała filiżanka śmietanki lub mleka
1 kieliszek rumu 
2 jajka
90 g masła
1 szklanka mąki ( moja szklanka 200 ml)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
skórka otarta z pomarańczy
Pozostałe:
4-5 łyżek cukru 
1 duża pomarańcza pokrojona w plastry
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku, wyłączyć ogień, dodać śmietankę,dodać alkohol, skórkę z pomarańczy i pozostawić całość do wystygnięcia. Cukier (4-5 łyżek)wsypać na suchą patelnię i na małym ogniu zostawić do skarmelizowania nie mieszając, gdy zacznie przybierać kolor brązowy dodać plastry pomarańczy i smażyć w karamelu kilka minut aż do odparowania soku. Skarmelizowane pomarańcze wyłożyć na dno blaszki pokrytej papierem do pieczenia,w której będzie pieczone ciasto. Ewentualne pozostałości soku z pomarańczy i karamelu z patelni dodać do czekolady.Rozgrzać  piekarnik do 150 stopni (z wentylacją) lub 160 (bez wentylacji). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać czekoladowy mix z rondelka, zmiksować, a następnie mąkę,wymieszaną z proszkiem i sodą. Wlać masę czekoladową do formy ( średnica ok. 20 cm) Całość zapiec do suchego patyczka (ok. 40 minut).Upieczone ciasto obrócić tak by pomarańcze znalazły się na górze, wystudzić i posypać cukrem pudrem..

Nessun commento:

Posta un commento