venerdì 15 gennaio 2016

Biscottone - najlepsze włoskie ciasteczka


Biscottone da inzuppare - jedne z najbardziej uwielbianych ciasteczek we Włoszech. Robi sie je dosłownie w 10 minut, piekarnik nie zdąży się jeszcze rozgrzać, a ciasteczka już uformowane. Nie muszą być idealne, formuje je się w rękach, sporo rosną w piekarniku i nabierają rustykalnego uroku. We Włoszech jada się je najcześciej na śniadanie, moczone w mleku lub w kawie. Polecam spróbować zamoczyć je na chwile w mleku, ja za każdym kęsem mam wrażenie, że mam w buzi lody śmietankowe, a to tylko biscottone :)
Uwielbiają je dzieci, uwielbiają dorośli, nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Wypróbujcie przepis, a gwarantuję, że nie będziecie już chcieli żadnych kupnych, naładowanych chemią i olejem palmowym ciasteczek. Te są przepyszne, sprawicie sobie i dzieciom wielką radość.
Z przepisem możecie też poekserymentować, np. część mąki zastąpić mąką pełnoziarnistą czy zmielonymi migdałami, mleko zastąpić winem lub likierem, w każdej wersji wyjdą pyszne.

Składniki:
250 g mąka
1 jajko
70 g cukru ( mój był aromatyzowany wanilią, zazwyczaj wsypuję najzwyklejszy cukier kryształ do słoika i wsadzam laskę wanilii, odstawiam do szafki i używam do deserów);
30 ml mleko
35 ml olej ( ja użyłam olej sojowy,gdyż jest bardzo delikatny, ale można użyć każdego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( ok. 8 g);

Pozostałe:
kilka łyżek cukier kryształ do obtoczenia

Wykonanie:

Jajko ubić z cukrem na puszystą, białą masę, następnie dodać cały czas miksując olej, następnie mleko, proszek do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąkę. Gotową masę wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i kroić plastry o szerokości ok. 1 cm. Każdy plaster ciasta obtoczyć w cukrze, zrolować w rękach formując cylinder, lekko rozpłaszczyć i układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Piec 10-12 minut, do lekkiego zarumienienia w 200 stopniach. Po upieczeniu wystudzić.




Smacznego.


Video przepis na moim facebooku Fotografia i kuchnia - zapraszam :)



Ps - mała rada :)

Nie masz odpowiedniego kubeczka by odmierzyć dokładnie 35 ml oleju i 30 ml mleka ?...don't worry :)  postaw dowolny pojemnik  na wadze i odmierz 35 g oleju i 30 g mleka.

Nessun commento:

Posta un commento