mercoledì 20 gennaio 2016

Focaccine al rosmarino - najlepsze !

Uwielbiam włoskie focaccine pachnące oliwą i rozmarynem, coś wspaniałego. Jeśli mieliście okazje spróbować to wiecie o czym mówie, a jeśli nie, to zróbcie sami w domu, np. zamiast pizzy czy bułek. Polecam serdecznie - przepis sprawdzony wiele razy, zarówno przeze mnie, jak i siostrę, zawsze wychodzą rewelacyjne. Jedyne o czym warto pamiętać przy wypiekach drożdżowych to,żeby je bardzo dobrze wyrobić, nawet jeśli wyrobicie całość w robocie planetarnym, wyróbcie jeszcze choć przez chwilę ręcznie, dzięki czemu będziecie mieć pewność,że ciasto jest rzeczywiście dobrze wyrobione, mięciutkie i elastyczne.




Składniki na 9 szt (jeśli jest was większa rodzina niż 2 od razu róbcie podwójną porcję, bo znikają jak przysłowiowe świeże bułeczki :):
Ciasto:
250 g mąki
10 g drożdże świeże
100 ml mleko
50 ml woda
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
Pozostałe:
gałązka rozmarynu (można ominąć jeśli nie macie pod ręką, też wyjdą pyszne)
oliwa do skropienia
Uwagi: ciasto wyrabiać w naczyniu, dzięki czemu nie trzeba podsypywać mąką;
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuścić w mleku .
2.W naczyniu wygodnym do wyrabiania umieścić pozostaje składniki tj. mąkę,olej,wodę, sól,cukier, dodać drożdże rozpuszczone w mleku,wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić tak całość ok. 15 minut. 
Następnie wyrobić całość aż do osiągnięcia elastycznego i gładkiego ciasta ( schodzi ok.15 minut). Ponownie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wyciąć krążki, kawałki ciasta,które zostały ponownie szybko zagnieść, rozwałkować i również wyciąć krążki. 
Focaccine ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 1/2h przykrywając  folią spożywczą, po tym czasie  opuszkami palców zrobić dołki w krążkach,posypać rozmarynem i skropić oliwą, pozostawić je tak kolejne 15 minut. W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200 stopni. Piec focaccine do lekiego zarumienienia  ok.15 minut. 
Smacznego!

Video przepis na moim facebooku Fotografia i Kuchnia - zapraszam.

2 commenti: