lunedì 18 gennaio 2016

Rewelacyjny pasztet drobiowy z boczkiem


Moja siostra robi wspaniałe pasztety ( z kurczaka, królika, kaczki, indyka, wieprzowe, mieszane i wiele,wiele innych). Jednym z moich ulubionych jest pasztet drobiowy z dodatkiem boczku i śliwki, wspaniały, delikatny, rozpływający się w buzi, dlatego dziś posłużę się jej przepisem. Robię już któryś raz z koleji ten pasztet i za każdym razem stwierdzam, że jest  to najlepszy pasztet drobiowy,jaki do tej pory jadłam. Swietnie dopracowane składniki, żaden smak nie przeważa, a wręcz przeciwnie komponuje całość.
Plusem robienia tego pasztetu jest fakt,że zostaje wspaniały rosół na obiad lub do zupy na II dzień. Można też ewentualnie zrobić większą ilość niedzielnego rosołu,dokupić wątróbki i z mięsa, które zostanie zrobić pasztet na kanapki  :).

Składniki na 1,5 kg pasztetu: 
ok.2,5 -3 kg  mięsa drobiowego z kością ( ja użyłam 1 całego koguta i 4 udka)
ok.300  g wątróbek drobiowych
włoszczyzna do rosołu (por, seler, marchewka,korzeń pietruszki), 
300 g boczku wędzonego
5-7 śliwek suszonych,
2 cebule,
 ok. 3 łyżki masło klarowane do smażenia, 
2 jajka,
 1 szt bułka czerstwa, 
sól i pieprz do smaku
ok. 3 łyżki majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka tymianku;
Wykonanie:
1.Cebulę i pietruszkę opalić nad ogniem, mięso oczyścić z ewentualnych piórek, opłukać i umieścić w dużym garze, dodać włoszczyznę,opalone warzywa,zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu ok. 2-2,5h (jak na rosół), doprawić solą i pieprzem;
2.W międzyczasie oczyścić wątróbkę, osuszyć; pokroić drugą cebulę w grubą kostkę,podsmażyć chwilę na maśle klarowanym,  poczym dodać wątróbke i smażyć ok. 15 minut. Wyłączyć gaz, doprawić solą,pieprzem i majerankiem, odstawić do wystudzenia;
3.Mięso oraz warzywa korzenne (marchew,seler,pietruszka) wyjąć z rosołu i wystudzić,następnie obrać mięso z kości. 
4.Czerstwą bułkę zalać rosołem i odstawić  do namokniecia.     Sliwki również zalać gorącą wodą i  odstawić do namoknięca;
5. Mięso,boczek, wątróbke z cebulą, namoczoną bułkę,warzywa z rosołu, przepuścić  2 razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach;5.Do masy mięsnej dodać 2 żółtka ( białka zachować), doprawić solą,pieprzem,majerankiem, gałką, tymiankiem do smaku, wyrobić najlepiej reką, klepiąc i przepuszczając między palcami oraz podlewając odrobiną rosołu na puszystą masę.
6.Ubić białka na sztywno; Dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać;
7.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (moja 23x16cm), wyłożyć do foremki masę pasztetową, śliwki osuszyć i wcisnąć na środku w masę pasztetową, wierzch przykryć papierem do pieczenia, żeby pasztet podczas pieczenia zbytnio nie wysechł. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° i piec  50 minut. Pasztet wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia można już podać na śniadanie cudowny pasztet domowy.






Smacznego!

Nessun commento:

Posta un commento