sabato 12 dicembre 2015

Brownie z gruszkami i rumem

Dziś wypróbowałam absolutnie pyszne brownie z gruszkami i rumem. Tak długo  chodziła za mną czekolada i rum, że musiałam poprostu zrobić i tyle :) Podaje na szybko przepis, gdyż dużo osób z grona przyjaciół pytało o pyszne ciasto czekoladowe, niestety nie mam zbyt często internetu by każdemu z osobna odpisywać, więc wrzucam tutaj, bierzcie i smakujcie :) Gruszki ewentualnie można ominąć, a samo ciasto przełożyć np. dżemem z fig czy moreli, albo zwyczajnie na wierzch ubić śmietankę i tyle. We wszystkich wersjach smakuje super, z gruszkami jest tylko więcej roboty, bo trzeba je wcześniej obgotować w syropie rumowym.
Jeśli nie macie rumu można użyć dowolny likier, wódkę lub słodkie wino; Alkohol podczas pieczenia wyparuje, pozostawiając swój aromat, także dzieci i młodzieź też mogą ewentualnie zjeść :)




Składniki na nadziewane gruszki w syropie:
2 szkalnki wody
1 szklanka cukru
przyprawy korzenne i inne  ( 3-4 godździki, suszone pomarańcze, laska cynamonu, kawałek laski wnailii)
1 duży kieliszek rumu
5 gruszek Williams
Wszystkie składniki oprócz rumu  umieścić w naczyniu i pogotować razem około 15 minut. W tym czasie obrać gruszki i wydrążyć gniazda nasienne, włożyć do gotującego się syropu, dodać rum i obgotować do miękkości około 10 minut na wolnym ogniu. Uważać,żeby się nie rozleciały, czyli nie przegotować.
Gruszki wyjąć i pozwolić im ostygnąć na talerzu.
Na nadzienie:
garść orzechów włoskich 
1 łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki kakao
Orzechy rozgnieść, wymieszać z miodem i kakao, nadziać ostygnięte gruszki;

Składniki na brownie czekoladowe:
1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g) 
1 mała filiżanka kawy espresso
1 kieliszek rumu 
2 jajka
90 g masła
1 szklanka mąki ( moja szklanka 200 ml)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku, wyłączyć ogień, dodać kawę (może być gorąca),dodać alkohol i pozostawić całość do wystygnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzać do 150 stopni (z wentylacją) lub 160 (bez wentylacji). Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać czekoladowy mix z rondelka, zmiksować, a następnie mąkę,wymieszaną z proszkiem i sodą. Wlać masę czekoladową do formy ( średnica ok. 20 cm), lekko przyciskając do dna włożyć gruszki. Całość zapiec do suchego patyczka (ok. 40 minut).
Upieczone ciasto wystudzić.

Polewa czekoladowa
40 g kakao gorzkie
110  g cukier
90 g woda
75 g śmietanka 36%
8 g żelatyny
Kakao i cukier wymieszać w rondelku, dodać wodę i połowę śmietanki, doprowadzić do wrzenia i pogotować na dużym ogniu około 2-3 minuty. Następnie wyłączyć i odstawić do przestudzenia.
Resztę śmietanki również zagotować i dodać do żelatyny, wymieszać aż do jej rozpuszczenia, a następnie dodać do wyłączonej już kilka minut wcześniej  masy kakaowej. Całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Kiedy polewa będzie prawie zimna polać nią również zimne ciasto czekoladowe. Odstawić do lodówki na 2h do stężenia.
Można ozdobić dowolnie np. orzechami i suszonymi pomarańczami :)







Nessun commento:

Posta un commento