sabato 28 maggio 2016

Flan parisien



Jeśli lubicie proste ciasta i do tego z dużą ilością kremu typu budyniowego, przypominające w smaku kremówkę to flan paryski jest czymś dla Was. Wystarczy zaopatrzyć się w opakowanie ciasta francuskiego lub kruchego (ale nie słodkiego, typu brisee), zrobić krem budyniowy i do piekarnika :)
Ja wybrałam ciasto francuskie, do tego dodałam też czereśnie (wolałabym wiśnie,ale jeszcze ich tutaj nie spotkałam) i migdały,gdyż miałam ochotę przełamać trochę słodycz kremu,  w orginale jednak jest to tylko ciasto i krem.

Przepis: Flan Parisien
Autor: Marzena Ryba
Porcje: 8
Czas przygotowania: 1-6h
Stopień trudności: łatwy



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego lub kruchego
750 ml mleko
250 ml słodka śmietanka
4 żółtka
40 g mąka pszenna
45 g skrobia kukurydziana lub ziemniaczana
150 g cukru
1 laska wanilii lub ekstrakt
skórka otarta z cytryny
Dodatki na wierzch (opcjonalnie):
garść owoców np. czereśni
garść migdałów pokrojonych na plasterki lub pokruszonych
Wykonanie:
1.Przygotować krem budyniowy: żółtka, cukier umieścić w garnku i zacząć podgrzewanie na najmniejszym palniku o najmniejszej mocy, w tym samym czasie energicznie mieszając trzepaczką, po chwili dodać wanilię i kontynuować "trzepanie",gdy żółtka zaczną się ubijać, dodać przesiane mąki...i kontynować mieszanie, następnie powoli zacząć wlewać mleko i śmietankę, dodać skórkę z cytryny. Gdy wszystko dobrze się wymiesza, można odrobinę zwiększyć ogień, ale trzeba uważać żeby nie przypalić :) Cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia kremu. Następnie ostudzić krem. Ja zazwyczaj nalewam do zlewu zimnej wody, wierzch kremu przykrywam folią i czekam kilkanaście minut aż stanie się letni. 
2.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni i wyłożyć ciasto francuskie lub kruche do okrągłej formy (24-26 cm);
3.Ciasto ponakłuwać, jeśli zostało Wam białko posmarować dno ciasta roztrzepanym białkiem, wtedy jest mniejsze ryzyko,że spód się niedopiecze;
4.Wylać krem na ciasto, opcjonalnie włożyć owoce, w moim przypadku czereśnie i wstawić do piekarnika na około 40min; Ciasto będzie gotowe,jak na wierzchu zacznie robić się ciemniejsza skorupka;
5.Jeśli tak jak ja zdecydujecie się dodać na wierzch migdały, to trzeba je dodać na 5-10 minut przed końcem pieczenia, żeby się nie przypaliły, tzn. kiedy zobaczycie,że zaczyna się robić ciemniejsza skorupka na wierzchu kremu, wyciagnijcie na chwilę ciasto i posypcie wierzch migdałami, nastęnie włożcie spowrotem do piekarnika i kontynuujcie aż migdały zrobią się lekko brązowe;
6.Flan ostudzić w temeraturze pokojowej, a następnie dobrze schłodzić w lodówce;
Smacznego!

1 commento: