lunedì 23 maggio 2016

Sernik na zimno z wanilią i białą czekoladą

U nas sezon truskawkowy w pełni, pogoda też dopisuje, także skusiłam się na sernik na zimno. Lekki, aromatyczny i piękny. Zapraszam na przepis:


Przepis: sernik na zimno z wanilią i białą czekoladą
Autor: Ryba Marzena
Porcje: 8-10
Czas przygotowania: 3-4h
Stopień trudności: łatwy




Składniki:
2 kostki sera białego ( 700g)
350  ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
120 g cukier
1 laska wanilii
1 tabliczka białej czekolady (100g)
12 g żelatyny  w listkach
biszkopty lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
1 galaretka truskawkowa
ok.200 g świeżych truskawek

Jeśli chcecie użyć sera z wiaderka 1kg to należy zwiększyć ilość cukru do 160g oraz żelatyny do 16 g, gdyż zazwyczaj ten serek z wiaderka jest rzadszy niż ser w kostkach.

Wykonanie:
1.Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę.
2.Zelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić tak kilka minut do zmiękczenia.
3.Czekoladę pokroić na drobno, umieścić w rondelku i dodać połowę śmietanki, podgrzać całość na małym ogniu lub w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia czekolady.Do gorącej czekoladowej śmietanki dodać żelatynę i wymieszać. Ostudzić.
Jeśli nie macie żelatyny w listkach, a w proszku rozpuścić ją w 50 ml gorącej wody i ostudzić.
4.W misie miksera umieścić zmielony ser, ziarenka wanilii, cukier, resztę śmietanki i zacząć miksowanie. Gdy cukier sie rozpuści i masa stanie się lekko puszysta, dodać ostudzoną czekoladową śmietankę z żelatyną i miksować jeszcze kilka minut.
5.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami lub innymi ciasteczkami,  następnie wylać masę serową. Udekorować wierzch truskawkami i wstawić do lodówki.
6.Po około godzinie od wstawienia masy serowej do lodówki, przygotować galaretkę według wskazówek na opakowaniu zmniejszając ilość wody o połowę.
7.Ostudzoną galaretkę wylać na masę serową.
8.Pozostawić całość kilka godzin w lodówce do stężenia.

Smacznego!!!


Nessun commento:

Posta un commento