mercoledì 9 settembre 2015

Tradycyjna chałka śniadaniowa

Witam serdecznie wszystkich moich czytelników. Niestety bardzo rzadko dodaje przepisy, mówiąc szczerze nie mogę się wyrobić. Samo robienie zdjęć i ich przejrzenie zabiera cały mój wolny czas, a napisanie przepisu zawsze odkładam na później, tak oto w pewnym momencie mam sporo zdjęć, a niektóre przepisy, zwłaszcza te improwizowane czasami nawet nie pamiętam jak je zrobiłam :) Na szczęście są takie spisane gdzieś tam w starym zeszycie i te same od kilku pokoleń, tak jak dziś tradycyjny wypiek śniadaniowy. Pomyślałam,że być może komuś się przyda i postanowiłam dziś wycisnąć jak cytryne każdą wolną minutę i  napisać posta :)

Składniki na 1 chałkę:
300g mąka pszenna
15 g drożdże świeże
140 ml mleka
30 g cukier
30 g masło
1 jajko 
szczypta soli
Na kruszonkę*:
5 g cukru
5 g masła
10 g mąki
* składniki na kruszonkę można podwoić jak ktoś lubi jej sporo
Do posmarowania wierzchu
żółtko roztrzepane z łyżką mleka

Mąkę umieścić w dużej misce, zrobić dołek; Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i mleka,aż zrobią się lejące, wlać je do dołka z mąki, przykryć wierzch odrobiną mąki zgarniając ją z brzegów dołka, miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. W tym czasie podgrzać mleko z cukrem i masłem, szczyptą soli, ostudzić i wbić jajko, roztrzepać. Tak przygotowane mleko wlać do misy z mąką i rozczynem drożdżowym, następnie zacząć wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, odgazować i podzielić na 4 równe części. Z każdej części rolując uformować długi wałek ciasta. 4 wałki ciasta zlepić jednym z brzegów i zapleść warkocz przekładając ciasto co 2 wałki. Trudne to do wytłumaczenia, ale jak coś można zapleść też tradycyjny warkocz z 3 części, wtedy trzeba zamiast na 4, podzielić ciasto na 3 części. Tak zaplecione ciasto umieścić na blaszcze pokrytej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do ponownego wyronśnięcia. Zrobić kruszonkę, wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierać w palcach aż zrobi się "piasek". Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośniętą chałkę tuż przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać kruszonką i piec około 25-30 minut. Smacznego śniadania :)



4 commenti:

  1. Wyobrażam sobie, jak ona bosko smakuje!

    RispondiElimina
  2. Śliczna i zapewne pyszna! Czaję się żeby zrobić w końcu swoją. :)

    RispondiElimina
  3. Taka domowa chałka pachnie pięknie, a smakuje jeszcze lepiej :)

    RispondiElimina