Przepis: Bavarese Czekoladowy Tris
Autor: Luca Monterosino
Porcje: tortownica o średnicy 22-24 cm
Czas przygotowania: 4h (wliczone mrożenie)
Stopień trudności: łatwy
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
400 g mleko 3,2%
75 g cukier
225 g żółtka ( w sumie rozbiłam 10 jajek)
18 g żelatyna
125 g czekolada gorzka 70% kakao
125 g czekolada mleczna
125 g czekolada biała
750 g śmietanka 36%
50 ml wody do rozpuszczenia żelatyny
Do dekoracji:
ciasteczka czekoladowe lub kakaowe
Uwaga: potrzebny termometr
Uwaga: potrzebny termometr
Wykonanie:
1.Zrobić krem angielski: tj. mleko zagotować, w tym samym czasie roztrzepać żółtka z cukrem, gorącym mlekiem zalać żółtka i spowrotem postawić na ogień, cały czas mieszając doprowadzić do temp. 85 stopni;
Zelatynę zalać gorącą wodę i mieszać do rozpuszczenia, dodać do kremu,wymieszać;
Krem angielski podzielić na 3 części (każda po 250 g)
2.Czekolady (każdą z osobna) drobno posiekać i dodać po jednym typie do naczyń z kremem angielskim.
3.Smietankę ubić niecałkiem na sztywno. Gdy krem osiągnie temp. 30 -35 stopni dodać do każdego po 250 g śmietanki i wymieszać.
4.Na dno tortownicy wyłożyć ciastka, wlać najciemniejszy krem czyli ten z czekoladą gorzką i wstawić do zamrażalnika na 20 minut, po tym czasie wlać krem jaśnieszy z czekolady mlecznej, wstawić do zamrażalnika na kolejne 20 minut, po tym czasie wlać krem jasny z białej czekolady i zmrozić 3-4h.
5.Udekorować dowolnie i podawać deser zmrożony, jak tort lodowy. Dodatek żelatyny sprawia, że deser nie rozpuszcza się jak lody, więc dosyć długo wytrzymuje w temp. pokojowej bez utraty konsystencji, jeśli chcecie bardziej mus niż lody, wtedy można wyjąć go z zamrażarki 15 min wcześniej.
Smacznego!
Bardzo mi się podoba. Zrobię na urodziny syna. On jest wielkim miłośnikiem czekolady i lodów, więc powinien być zadowolony.
RispondiEliminaPrzepiękny deser. Musi być hitem każdej imprezy.
RispondiEliminaCudowny! Wygląda fantastycznie na zdjęciu, aż chciałaby się sięgnąć po kawałek :)
RispondiElimina