lunedì 18 gennaio 2016
Rewelacyjny pasztet drobiowy z boczkiem
Moja siostra robi wspaniałe pasztety ( z kurczaka, królika, kaczki, indyka, wieprzowe, mieszane i wiele,wiele innych). Jednym z moich ulubionych jest pasztet drobiowy z dodatkiem boczku i śliwki, wspaniały, delikatny, rozpływający się w buzi, dlatego dziś posłużę się jej przepisem. Robię już któryś raz z koleji ten pasztet i za każdym razem stwierdzam, że jest to najlepszy pasztet drobiowy,jaki do tej pory jadłam. Swietnie dopracowane składniki, żaden smak nie przeważa, a wręcz przeciwnie komponuje całość.
Plusem robienia tego pasztetu jest fakt,że zostaje wspaniały rosół na obiad lub do zupy na II dzień. Można też ewentualnie zrobić większą ilość niedzielnego rosołu,dokupić wątróbki i z mięsa, które zostanie zrobić pasztet na kanapki :).
Składniki na 1,5 kg pasztetu:
ok.2,5 -3 kg mięsa drobiowego z kością ( ja użyłam 1 całego koguta i 4 udka)
ok.300 g wątróbek drobiowych
włoszczyzna do rosołu (por, seler, marchewka,korzeń pietruszki),
300 g boczku wędzonego
5-7 śliwek suszonych,
2 cebule,
ok. 3 łyżki masło klarowane do smażenia,
2 jajka,
1 szt bułka czerstwa,
sól i pieprz do smaku
ok. 3 łyżki majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
1 łyżeczka tymianku;
Wykonanie:
1.Cebulę i pietruszkę opalić nad ogniem, mięso oczyścić z ewentualnych piórek, opłukać i umieścić w dużym garze, dodać włoszczyznę,opalone warzywa,zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu ok. 2-2,5h (jak na rosół), doprawić solą i pieprzem;
2.W międzyczasie oczyścić wątróbkę, osuszyć; pokroić drugą cebulę w grubą kostkę,podsmażyć chwilę na maśle klarowanym, poczym dodać wątróbke i smażyć ok. 15 minut. Wyłączyć gaz, doprawić solą,pieprzem i majerankiem, odstawić do wystudzenia;
3.Mięso oraz warzywa korzenne (marchew,seler,pietruszka) wyjąć z rosołu i wystudzić,następnie obrać mięso z kości.
4.Czerstwą bułkę zalać rosołem i odstawić do namokniecia. Sliwki również zalać gorącą wodą i odstawić do namoknięca;
5. Mięso,boczek, wątróbke z cebulą, namoczoną bułkę,warzywa z rosołu, przepuścić 2 razy przez maszynkę o najmniejszych oczkach;5.Do masy mięsnej dodać 2 żółtka ( białka zachować), doprawić solą,pieprzem,majerankiem, gałką, tymiankiem do smaku, wyrobić najlepiej reką, klepiąc i przepuszczając między palcami oraz podlewając odrobiną rosołu na puszystą masę.
6.Ubić białka na sztywno; Dodać do masy pasztetowej i delikatnie wymieszać;
7.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (moja 23x16cm), wyłożyć do foremki masę pasztetową, śliwki osuszyć i wcisnąć na środku w masę pasztetową, wierzch przykryć papierem do pieczenia, żeby pasztet podczas pieczenia zbytnio nie wysechł. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° i piec 50 minut. Pasztet wystudzić w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia można już podać na śniadanie cudowny pasztet domowy.
Smacznego!
Etichette:
boczek,
drobiowy,
kanapka,
mięso,
najlepszy,
pasztet,
Przepisy,
rewelacja,
śniadanie,
sprawdzony przepis,
super przepis,
wspaniały,
z kurczaka
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento