Jako,że zazwyczaj gotuję tylko pod siebie, moja porcja jest malutka dla max 2 osób, jeśli macie więcej "chrupaczy" w domu, to należy podwoić lub potroić składniki :)
Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć mokre składniki i suche, wyrobić ciasto, odłożyć do leżakowania na 30 minut, następnie cieniutko rozwałkować,wyciąć faworki i usmażyć.
Składniki:
Mokre:
15 ml oliwa lub olej
25 ml wódki lub innego wysokoprocentowego alkoholu
35 ml soku pomarańczowego + skórka otarta z pomarańczy
1 łyżeczka octu
Suche:
130 g mąka
szczypta soli
szczypta cukru
Pozostałe:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Składniki mokre połączyć i dodać do suchych, wyrabiać w naczyniu aż ciasto uzyska gładką i elastyczną konsystencję. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i zostawić tak 30 minut. Po tym czasie bardzo cieniutko rozwałkować,można do tego użyć również maszynki do makaronu, im ciasto cieńsze tym lepsze. Pokroić na paski 12 x3 cm, naciąć na środku i przełożyć przez dziurkę jeden z boków. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż ciasto się zarumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
W celu przechowania nie owijać folią, bo wtedy stracą chrupkość, zostawić zwyczajnie w szafce lub w wyłączonym piekarniku.
Smacznego!
Zapraszam na mojego facebooka Fotografia i kuchnia, gdzie znajdziecie więcej aktualności z kuchni oraz filmiki ze smacznymi ujęciami.
Zapraszam na mojego facebooka Fotografia i kuchnia, gdzie znajdziecie więcej aktualności z kuchni oraz filmiki ze smacznymi ujęciami.
Kuszące :)
RispondiEliminaSkusiła mnie ta pomarańczowa nuta więc zapisuję do wypróbowania :)
RispondiEliminaZapisuję :-)
RispondiEliminaŚliczne :) czytam ,ze chrupiące ,a czy są też i kruche?
RispondiEliminaKruche tak, ale nie jak z dodatkiem jajka, jest to inny rodzaj kruchości,bardziej suchy, trudno to w sumie wytłumaczyć.
RispondiEliminaDziękuje za informacje
RispondiEliminaNie ma za co :)
Elimina